lördag 1 december 2007

Rosa "diamant" av Jeff Koons

Denna "rosa diamant" finns på Victoria and Albert Museum, London:


Foto: clagnut.
Licens: Creative commons.

Jeff Koons är en amerikansk konstnär född 1955. Utan tvekan är han en av de mer välkända och omtalade konstnärerna idag. Media älskar honom och hans konst betingar stora summor. Han har inte uteslutande arbetat som ovan med skulputurer utan med det mesta t.ex. målningar, stora målningar, affischer, datorer, vardagsföremål m.m.

Jeff Koons - Made in Heaven
Under 1990-talet gjorde Jeff Koons en serie av konstverk, Made in Heaven där han själv poserade som en av modellerna tillsammans med den italienska porrstjärnan Ilona Staller (hans blivande hustru förövrigt). Konstverken visar olika aspekter på sex och är för motivet imponerande smakfullt utan sliskighet som kan vara svår att undvika.

Made in Heaven inkluderar foto, målningar m.m. och demonstrerar Jeff Koons bredd i de material han väljer att arbeta i: Jeff Koons - Made in Heaven.

Konstens mystiska dimension
En koppling mellan konst och andlighet, eller om vi så vill mysticism har alltid funnits. Många av människans tidiga konstverk som grottmålningar tros ha varit religiösa. Flera av konsthistoriens mest uppskattade konstverk var just religiösa motiv. Ett exempel är mycket William Hunt som förövrigt har likheter med Koons.

Denna dimension är tydlig hos Jeff Koons och en orsak till hans popularitet. Det är denna dimension som gör det möjligt för Koons att utforska initimitet så djupt som Made in Heaven utan risk för att det ska bli osmakligt. Det är också detta som den hos betraktare typiska reflektionen hans verk ofta utlöser. Många upplever att de återvänder till hans verk gång på gång i tankarna; veckor, månader och rent av år efter de har sett dem.

Tidigare om Diamanter & Konst
Diamanter i Konst & Kultur

Inga kommentarer: