fredag 7 mars 2008

Aboriginal konst och Drömtiden

Klippmålning vid Namadgi National Park föreställande kängurus, dingos, emuer, människor och ett myrpiggsvin eller kanske sköldpadda...

Namadgi National Park ligger i sydväst i Australian Capital Territory ca 4 mil sydväxt om Canberra. Namadgi är de lokala aboriginernas namn för regionens berg.

Mer om Namadgi National Park
Mer om Namadgi National Park:
Namadgi National Park. Department of Territory and Municipal Services, Australien.

Drömtid
Traditionell aboriginal konst har nästan alltid religiösa, mystiska och mytologiska teman. Det är drömtiden det handlar om vilken spänner upp ursprunglig religion. Under drömtiden gick skaparna gick över jorden och sjöng fram växter, djuren, stenarna och allat annat.

Sist skapades människan och deras uppgift är att följa spåren efter skaparna. De sjunger som skaparna för att bibehålla och gjuta in ny kraft i skapelsen för att den ska gå framåt.

Människan skapades ur olika djur som bl.a. känguru...

Klippmålningarna finns därför ofta utefter de vägarna skaparna vandrade. De illustrerar och påminner om drömsångerna. Nedan har vi en till klippmålning från Uluru:

Läs mer
Uluru. Wikipedias.
'Dreamtime' or 'Dreaming'. Indigenous Australia. En bra och omfattande beskrivning och förklaring av drömtid. Här ser vi att idéerna inte skiljer sig särskilt från vad vi hittar i Sydamerika, Asien och Europa innan de (om man så vill tråkigare) monoteistiska religionerna.
Experience / Aboriginal Culture. Tourism NT, Northern Territory Government, Australien.
Australian Aboriginal art. Wikimedia Commons. Fler bilder på aboriginal konst.

Inga kommentarer: