måndag 3 mars 2008

Fotokonst med Leonardo da Vinci

Nedan har vi en sida från Leonardo's anteckningsblock. Det visar på hans intresse för vetenskap och teckningen föreställer ett foster i livmodern. Teckningen tros ha gjorts runt 1510.

Självporträtt (1512 till 1515)
Självporträtt gjort i röd kalk någongång mellan 1512 till 1515. Inte alla, men de flesta, experter är övertygade om att det är ett självporträtt eftersom Leonardo Da Vinci i målningen är äldre än han blev i verkligheten.

Hans första målning
Målningen är gjord 1473 och är den tidigaste kända målningen av Leonardo Da Vinci. Det föreställer omgivningarna runt floden Arno i Toscana.

Religiösa målningar
Religiösa målningar ofta med symboler var populära under perioden. Kyrkan hade också pengar att betala för. Da Vinci gjorde flera religiösa konstverk under sitt liv.

Kristi dop målades överhuvudsakligen av Andrea del Verrocchio runt 1475. Den blonda ängeln på vänstersida och landskapet målades emellertid av en ung da Vinci.

Nedan har vi en ytterst symbolladdad målning som egentligen skulle fodra en längre text. Mer om den finns i stället i länkarna nedan:

Över tolka mystik och hemliga budskap i den här tidens konst är emellertid inte vettigt på något sätt. Alkemi, mystik och religion var stora intressen och symboler m.m. stoppades regelmässigt in i målningarna.

Nedan har vi Bebådelsen (1472–1475) föreställande Ärkeängeln Gabriel och Maria. De tycks båda befinna sig i en icke särskilt tidstypisk villa för Palestina runt året 0.

Fler målningar av Leonardo da Vinci
Bilderna hittade jag i Wikipedia: Da Vinci där fler finns liksom information om dem. Samtliga uppges vara i public domain.

Inga kommentarer: