fredag 4 juni 2010

Konst för att stimulera din kreativitet

Den ofta kraftiga visuella upplevelse konst bär där tid ges till reflektion av en scen är en viktig väg för att stimulera vår hjärna. Förutom att öka dess aktivitet kan det föda nya idéer och göra oss kreativa även om konst inte ska ses som en ensam lösning utan denna och andra visuella intryck av samma "typ" (foton, kartor m.m.) ses som komplement till ny kunskap från vad vi läser i böcker, populärvetenskap, journaler och nyhetsbevakning som går djupare liksom den långsamma visuella upplevelsen natur, museum, utställningar av design och reflektionsväckande långfilmer skapar.

Här valde jag ut ett fåtal upplevelser från skilda delar av konstens fascinerande värld av ensamma scener med djupa avtryck på själen och tankens vågmönster. Målet att skapa en stimulans som ökar aktiviteten i din hjärna och det kan få dig att se och skapa en helt ny värdefull lösning på ett problem välkänt för dig. Har andra nytta av din lösning är det bra men de flesta problem vi löser med kreativitet är personliga.

Varje konstverk har fått en kompletterande text. Det är vad du kan välja att reflektera över men du kan också välja att bara njuta av glädje konstverken skapar.

Konst, natur, litteratur och människans möten är bara några exempel som föder vår kreativitet. Att skapa är att lösa ett problem - kanske ett skydd mot stormar och kallt regn. Ett verktyg för att hitta vatten eller som gör det lättare att skaffa föda.

Water-Lily Pond - Claude Monet
Water-Lily Pond av Claude Monet.

Thomas Morans vackra målningar gav impulsen som skapade Yellowstone National Park i en tid när dess skönhet var osedd och naturens skönhet var vad många glömt.


"The Grand Canyon of the Yellowstone," från 1872 av Thomas Moran.

Thomas Hart Bentons målningar talar ibland oro med folk som tycks skrika och peka.

I Crags and Crevices, Jane Franks, från 1961 har vi de stora föremålens rörelse och kollision.

Den harmoni du kan uppleva i naturen störs inte av djur. Djuren kompletterar lugnet därför att vi förstår att helheten är livets förutsättning och nu när naturen dör kan det innebära att människan kommer dö ut.

Tecknade serier ses också som konst. Ett visuellt uttryck av något.

Design och arkitektur är också konst.

Att bygga något där delar fogas samman till ett skydd mot regn och kyla föds vi med en längtan till och Piet Mondrian mekaniskt sammanfogade färgglada delar är ett uttryck av den glädje det ger dig.


The Railway Crossing, 1919, 53.8 x 64.8 cm, The Art Institute of Chicago.

Sjömän som förr reste ut i världen målade kartor. Det gjorde att de kunde navigera rätt nästa gång de behövde komma till platsen och ofta var de likt konstverk lika noggrant och vackert målade.

Dyrbara verktyg som en sextant - nedan i ett frimärke - utformades likt konstverk.

Ronald Davis värderade lösningen på målningens traditionella problem: rum, skala, detaljer, färgernas relationer och illusionens men fortfarande med det understrykande av högteknologiskt hantverk och industriell inspiration kännetecknande i Kalifornien för tidens konstnärer.

Ring, 1968, Ronald Davis
Ring, 1968, 60 1/2 x 134", polyester resin och fiberglas, (Dodecagon series), Museum of Modern Art, New York City

Flaska skapade av Tswa-folket i Rwanda. De vackra röda färgerna gör att flaskan syns bra.

Mer för stimulerad kreativitet

Guider för ökad kreativitet med fokus från andra perspektiv och möjligheter:

Kreativitet och inspiration
Stimulera din kreativitet och skriv bättre i nio steg
Övning för ökad kreativitet med mentala bilder skapade från M.C. Eschers konstverk

2 kommentarer:

Johanna sa...

Hittade en ny site för fotokonst häromdagen för den som letar ww.artixi.se

Johanna sa...

Hittade en ny site för fotokonst häromdagen för den som letar www.artixi.se